Swą parzącą naturą mocno broni się przed zerwaniem – tak jakby całą moc fantastycznych właściwości pokrzywa chciała zachować tylko dla siebie… Na nic jednak jej starania. Od wieków wiadomo bowiem, że nieprzyjemna w dotyku roślina jest niezastąpiona w wielu leczniczych i kosmetycznych kuracjach. Tak więc zamiast od razu sięgać po chemiczne preparaty – w wielu przypadkach warto, a nawet powinno się korzystać z tego, co ma nam do zaoferowania sama natura.
- Pokrzywa – właściwości lecznicze
- Pokrzywa – właściwości kosmetyczne
- Pokrzywa – jak wykorzystać ją w kuchni, jak zbierać?
- Pokrzywa – przeciwwskazania
Pokrzywa – właściwości lecznicze
Wśród leczniczych właściwości pokrzywy warto wymienić:
- Pomaga w niedokrwistości.
Pokrzywa zawiera mnóstwo chlorofilu, kwasu foliowego, miedzi i żelaza – a to składniki, które wpływają pozytywnie na tworzenie się hemoglobiny i czerwonych krwinek. - Działa moczopędnie.
A więc jest świetna w przypadku chorób związanych z nerkami i drogami moczowymi. Fantastycznie oczyszcza i pomaga w pozbyciu się kamieni. - Leczy artretyzm i reumatyzm oraz zapobiega osteoporozie.
Wraz z moczem pokrzywa ułatwia usuwanie kwasu moczowego, który często powoduje ból, stany zapalne i obrzęk stawów. Ponadto zawiera wzmacniające kości wapno i krzem. - Oczyszcza organizm z toksyn.
Pokrzywę powinni stosować wszyscy, którzy przez długi czas przyjmują leki, a także ci, którzy jedzą przetworzone sklepowe produkty. Napar i sok z pokrzywy pomagają przy zatruciach wątroby. - Walczy z katarem siennym.
Łagodzi objawy alergii prawdopodobnie dzięki zawartym w niej flawonoidom. - Pokrzywa usuwa nadmiar wody z organizmu, redukując opuchliznę.
- Reguluje trawienie, przez co ułatwia walkę z nadprogramowymi kilogramami.
- Wzmacnia naturalną odporność organizmu
Pokrzywa – właściwości kosmetyczne
Pokrzywa jest stosowana zewnętrznie – jako dodatek do kremów, żeli do twarzy, płukanek do włosów i szamponów. W każdym wypadku sprawdza się doskonale.
- Pielęgnuje cerę tłustą.
Chyba najbardziej znaną spośród kosmetycznych właściwości pokrzywy jest jej wpływ na cerę tłustą. Działa oczyszczająco, ściągająco i przeciwzapalnie. Ma też właściwości antybakteryjnie i ogranicza łojotok. - Zwalcza łupież.
Płukanki i szampony z dodatkiem pokrzywy eliminują ten męczący czasem nawet miesiącami problem. - Wzmacnia włosy.
Dzięki pokrzywie włosy stają się mocniejsze, bardziej wygładzone i zregenerowane. A to z kolei sprawia, że mniej ich wypada.
Pokrzywa – jak wykorzystać ją w kuchni, jak zbierać?
W kuchni pokrzywę można wykorzystać na wiele sposobów, nie tylko w herbatach. Jest pysznym dodatkiem do zup, sałatek, omletów, tart i koktajli. Najsmaczniejsza jest ta zbierana wiosną, od kwietnia do czerwca, rosnąca w zacienionych miejscach. Zbieramy tylko górną część rośliny (max. 3 górne piętra) i to zanim pokrzywa zakwitnie. Starsze liście są włókniste i twarde.
Oczywiście zbieranie może być nieprzyjemne, ale wystarczy zaopatrzyć się w rękawiczki, aby uchronić się od nieprzyjemnego poparzenia. Liście pokrzywy po sparzeniu gorącą wodą przestają parzyć, dzięki czemu można je swobodnie dodawać do sałatek. Sparzone i przepłukane bardzo zimna wodą zachowają dodatkowo swój żywo-zielony kolor.
Pokrzywa – przeciwwskazania
Jak wszystko, na co tylko się decydujemy – również i pokrzywę należy stosować i spożywać z głową. Chodzi przecież o to żeby skorzystać z właściwości pokrzywy, a nie sobie zaszkodzić.
Lekarze odradzają pokrzywę kobietom borykającym się z chorobami dróg rodnych. Przeciwwskazaniem są między innymi cysty na jajnikach i macicy.
Trzeba wiedzieć także, że wzmacnia ona działanie leków przeciwcukrzycowych i przeciwzakrzepowych, a ze względu na pobudzanie przez nią produkcji krwi – niebezpieczne jest przyjmowanie jej w okresach przed i po zabiegach chirurgicznych. Może bowiem spowodować krwotok.