Domowy peeling enzymatyczny – wykorzystaj te przepisy i dodaj blasku swojej skórze

przez EcoAndWell
domowy peeling enzymatyczny przepisy, z czego zrobić: papaja, ananas, dynia

Patrzysz w lustro i… no tak – zaskórniki, szara cera, przebarwienia. Czas się z tym uporać. Jak? Zafunduj swojej cerze peeling. Najlepiej enzymatyczny i z naturalnych składników. Ale zamiast do drogerii, idź do warzywniaka. Bo peeling enzymatyczny bardzo łatwo przygotujesz sama w domu. Podpowiadamy jak i z czego zrobić domowy peeling enzymatyczny.

Co znajdziesz we wpisie:

Jak działa domowy peeling enzymatyczny?

Peeling enzymatyczny to jeden z rodzajów peelingu, czyli specjalnego zabiegu, który usuwa  zrogowaciały naskórek. Peeling enzymatyczny działa bardzo łagodnie – wystarczy nałożyć go na twarz, a enzymy same rozpuszczą martwy naskórek.

Po co usuwać martwy naskórek?

Jeśli na powierzchni skóry gromadzi się zbyt dużo martwego naskórka, skóra staje się matowa i szorstka. Martwy naskórek zatka też gruczoły łojowe, a to już krok od zaskórników, krostek i wyprysków.

Regularny peeling skóry odsłania nowe, zdrowe komórki, a także poprawia ukrwienie skóry. Dzięki temu cera ma zdrowy wygląd, a aktywne składniki kremów czy maseczek mogą bez problemów przenikać w głąb skóry.

Domowy peeling enzymatyczny – z czego go zrobić?

Skąd bierze się główny składnik peelingu enzymatycznego, czyli enzymy? W peelingach enzymatycznych najczęściej wykorzystywane są naturalne enzymy roślinne – np. z mango, papai, kiwi, ananasa czy dyni.

Na rynku dostępnych jest wiele świetnych peelingów enzymatycznych, które zawierają w swoim składzie także inne substancje wspomagające odnowę cery, np. witaminę C, panthenol czy oleje roślinne.  

Jednak peeling owocowy możesz z powodzeniem przygotować sobie sama. Przepisy na domowy peeling enzymatyczny nie są skomplikowane. A ich skuteczność nie ustępuje tym gotowym ze sklepu.

Domowe peelingi enzymatyczne docenią zwłaszcza osoby, które mają cerę wrażliwą, naczynkową czy trądzikową. Takie cery wymagają szczególnie ostrożnej pielęgnacji, więc dobrze mieć pełną kontrolę nad składem peelingu.

Jak zrobić domowy peeling enzymatyczny do cery trądzikowej (z ananasa)

Ananas to skarbnica składników odżywczych. Ma minerały (cynk, potas, sód, magnez) oraz witaminy: A, C, B. Ananasowy enzym – bromelina – nie tylko rozpuszcza martwy naskórek, ale też wygładza blizny po zmianach trądzikowych i redukuje przebarwienia.  

Przepis na domowy peeling enzymatyczny z ananasa

  1. Weź kawałek świeżego ananasa i rozgnieć go widelcem lub zmiksuj.
  2. Do papki z ananasa dodaj trochę płatków owsianych. (Możesz także dodać odrobinę miodu).

Jak zrobić domowy peeling do cery naczynkowej (z papi i dyni)

Dynia i papaja to źródło witamin A i C, które są silnymi przeciwutleniaczami, oraz cynku, który łagodzi stany zapalne i zmniejsza zaczerwienienia. Dlatego nadaje się idealnie dla osób z wrażliwą i naczynkową cerą.

Przepis na peeling z papai i dyni

  1. Weź ok. 340 gramów z purée z dyni w puszce lub ugotuj taką ilość dyni na parze i zmiksuj.
  2. Weź jedną papaję. Obierz ją, usuń pestki, a miąższ ugnieć widelcem lub zmiksuj.
  3. Połącz ze sobą papkę z dyni i z papai, a następnie dodaj jedno jajko.

Jak zrobić domowy peeling enzymatyczny z kiwi?

Oprócz anansa, papai i dyni możesz użyć także kiwi. Ten cytrynowy owoc dzięki witaminom A, C, E i K łagodzi stany zapalne, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami oraz poprawia elastyczność i nawilżenie skóry.

Przepis na peeling z kiwi

  1. Weź 1 owoc kiwi i ugnieć na gładką masę.
  2. Połącz papkę z kiwi z 2 łyżkami zmielonych płatków owsianych,
  3. Dodaj pół łyżeczki miodu.

Jak zrobić peeling enzymatyczny z octu jabłkowego?

Ocet jabłkowi sprawdzi się nie tylko w kuchni. Zawarte w nim kwasy rozjaśniają cerę, działają bakteriobójcze i przywracają prawidłowe pH skóry.

Przepis na peeling z octu jabłkowego

  1. Jabłko zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru soku.
  2. Dodaj ocet jabłkowy i wymieszaj.

Jak zrobić peeling enzymatyczny z sody oczyszczonej?

Soda oczyszczona to wyśmienity środek spulchniający i myjący. Poradzi sobie także ze zrogowaciałym naskórkiem, odblokuje pory i rozjaśni przebarwienia.

Przepis na peeling z sody oczyszczonej

  1. Weź 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
  2. Wmieszaj sodę z 1 łyżeczką jogurtu naturalnego.
  3. Dodaj kilka kropli ulubionego olejku lub odrobinę miodu.

Uwaga! Jeśli masz cerę wrażliwą i naczynkową, unikaj  peelingu z sody oczyszczonej, bo może on podrażnić Twoją skórę.

Jak stosować domowy peeling enzymatyczny?

Żeby peeling enzymatyczny doładował Twoja cerę, pamiętaj o kilku ważnych kwestiach, związanych z jego stosowaniem:

  • Przed nałożeniem domowego peelingu oczyść dokładnie twarz delikatną piankę lub żelem i stonizuj skórę.
  • Jeśli po raz pierwszy używasz peelingu o danym składzie, zawsze najpierw zrób próbę na małym obszarze skóry i sprawdź, czy nie pojawia się podrażnienie lub reakcja alergiczna.
  • Nakładaj peeling enzymatyczny na lekko wilgotną skórę.
  • Podczas nakładania peelingu, masuj przez chwilę twarz. Pobudzone krążenie krwi pomoże lepiej wchłonąć składniki odżywcze.
  • Peeling enzymatyczny zmywaj letnią wodą.

Pamiętaj, aby po zmyciu peelingu znów stonizować twarz i (koniecznie!) nałożyć krem nawilżający.

Jak często wykonywać peeling enzymatyczny?

Peeling enzymatyczny jest delikatny dla cery, dlatego możesz go stosować nawet 2-3 razy w tygodniu. Jednak nawet raz w tygodniu w zupełności wystarczy, żeby pomóc skórze usunąć martwy naskórek.

Jeśli jednak masz wyjątkowo wrażliwą cerę, sięgaj po peelingi enzymatyczne rzadziej – co 10 dni lub nawet raz na 2 tygodnie.

Innych zainteresowały również

Dodaj komentarz

* Używając tego formularza wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z naszą polityką prywatności.

Wykorzystujemy pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi analitycznych i marketingowych oraz zapewniania funkcji społecznościowych. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Zgadzam sie Dowiedz się więcej