Kurkuma – dlaczego warto ją stosować w diecie i w kosmetykach

przez EcoAndWell
kurkuma proszek

Mieszkańcy Indii zapadają na raka o 10 razy rzadziej niż mieszkańcy Europy. Dlaczego? Naukowcy ustalili, że jedną z przyczyn jest dieta Hindusów. Do każdego niemal dania dodają oni mieszkankę przypraw, której głównym składnikiem jest kurkuma. I to ona wspomaga organizm w walce z nowotworami. Jednak kurkuma ma wiele innych zalet.

Czego dowiesz się z artykułu:

Kurkuma – co to jest

Kurkuma to roślina, która wywodzi się z Indii oraz Półwyspu Malajskiego. Nosi wiele nazw – ostryż, szafranica, szafran indyjski lub żółcień. Jej bulwy oraz liście przypominają nieco imbir, dlatego jest też nazywana żółtym imbirem.

Swoją charakterystyczną pomarańczowożółtą barwę zawdzięcza kurkuminie, która jest głównym składnikiem kurkumy. Zmielona kurkuma nadaje potrawom korzenny aromat oraz lekko pikantny smak.

Kurkuma w europejskiej kuchni i kosmetyce rozpowszechniła się dość niedawno. Jednak na Dalekim Wschodzie była ona tradycyjnie wykorzystywana w produktach leczniczych oraz jako składnik preparatów upiększających. Odkrycia archeologiczne dowodzą, że kurkumy używano już 600 tys. lat p.n.e.

Co poza kurkuminą?

Kurkuma zawiera ponad 300 różnych substancji aktywnych, które działają prozdrowotnie. Oprócz kurkuminy w kurkumie znajdują się m.in.:

  • witaminy – B1, B2, PP, B6, E oraz K,
  • minerały – wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, cynk,
  • kwas foliowy,
  • olejki eteryczne,
  • skrobia,
  • arabinoza,
  • fruktoza,
  • glukoza.

Kurkuma – działanie na organizm

Dzięki bogatemu składowi kurkuma ma niezwykle korzystne działanie na nasze ciało. Kurkumina działa przede wszystkim antyoksydacyjnie – zwalcza wolne rodniki, a tym samym opóźnia procesy starzenia się organizmu. To dlatego kurkuma wspiera organizm w walce z nowotworami, usprawnia funkcjonowanie mózgu i jest zalecana w profilaktyce choroby Alzheimera.

Co jeszcze potrafi kurkuma?

  • Podnosi odporność organizmu i zwalcza infekcje.
  • Stymuluje wydzielanie żółci, co wspomaga pracę wątroby.
  • Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
  • Działa przeciwmiażdżycowo, oczyszczając żyły ze złogów cholesterolu.  
  • Utrzymuje w dobrej kondycji stawy.
  • Podkręca tempo przemiany materii, więc pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.
  • Łagodzi dolegliwości związana z chorobą wrzodową.
  • Wspiera leczenie chorób oczu – zapalenia spojówek, jaskry, zespołu suchego oka.

Kurkuma wykazuje także działanie przeciwbólowe i rozkurczowe. Ajurweda zaleca ją jako naturalny lek na łagodzenie dolegliwości miesiączkowych. Są wyniki badań, które potwierdzają, że kurkuma może z powodzeniem zastąpić leki przeciwzapalne.

Kurkuma jako składnik diety

Kurkuma najczęściej trafia do potraw jako składnik egzotycznych mieszanek przypraw takich jak garam masala czy curry. Możesz je dodać do ryżu, sosów, dipów czy mięsnych marynat.

Można także spożywać sam korzeń kurkumy. Surową kurkumę możesz zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki. Możesz także ugotować kawałek kurkumy wraz z potrawą.

Chcąc wzmocnić odporność, pij regularnie „złote mleko”, którego głównym składnikiem jest właśnie kurkuma.

Kurkuma solo jest dość słabo przyswajalna przez organizm. Dlatego najlepiej jeść ją razem z pieprzem, który podnosi przyswajanie kurkumy. Takie samo działanie ma tłuszcz.

Kurkuma jako składnik kosmetyków

Skład kurkumy powoduje, że ma ona zbawienny wpływ także na naszą skórę – pomaga w walce z trądzikiem, przyśpiesza procesy regeneracyjne oraz ma działanie anty-aging. Wykazano także, że kurkuma likwiduje przebarwienia i reguluje produkcję melaniny.

Nic dziwnego, że na sklepowych półkach coraz częściej można dostrzec kremy, maseczek czy peelingi z dodatkiem kurkumy. Kurkumę cenią zwłaszcza producenci kosmetyków naturalnych, ponieważ nawilżające i odżywcze działanie kurkumy pozwala zastąpić wiele syntetycznych substancji.  

Kurkuma ze względu na silny barwnik wykorzystywana jest także jako składnik kosmetyków kolorowych – cieni do powiek czy szminek. Kurkumę znajdziesz także w perfumach – dodaje im specyficznej orientalnej nuty.

Domowe kosmetyki z kurkumą

Jednak kurkuma ma jeszcze jedną zaletę – to składnik bardzo łatwo dostępny. Dlatego każdy może samodzielnie zrobić domowe kosmetyki na bazie kurkumy. Prym wiodą tu maseczki. Szczyptę kurkumy możesz dodać do jogurtu, maseczki z owoców czy z płatków owsianych.

Rewelacyjne efekty daje także maseczka z miodu i kurkumy, którą polecamy szczególnie osobom borykającym się z nierównym kolorytem cery.

Bez względu na to, jak użyjesz kurkumy – w kuchni do potraw czy jako składnika kosmetyków – Twój organizm na pewno odczuje jej dobroczynny wpływ. Więc skocz do kuchni i sprawdź, czy masz kurkumę, a potem działaj!

Innych zainteresowały również

Dodaj komentarz

* Używając tego formularza wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z naszą polityką prywatności.

Wykorzystujemy pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi analitycznych i marketingowych oraz zapewniania funkcji społecznościowych. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Zgadzam sie Dowiedz się więcej