Co jeść na wzmocnienie? 12 produktów wzmacniających organizm

2019-11-19
Co jeść na wzmocnienie? 12 produktów wzmacniających organizm

Jedzenie produktów wzmacniających organizm to najprostszy sposób na poprawę odporności. Chcąc uniknąć częstych wizyt w aptece, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, odwiedź swój ulubiony warzywniak. Robiąc w nim zakupy, pamiętaj o tych 12 produktach. Każdy z nich pomoże ci walczyć z brakiem odporności organizmu.

Produkty wzmacniające organizm – TOP 12

1. Kurkuma

Z kurkumą wiąże nas głęboka przyjaźń. Zaczęła się ona od lektury Food Pharmacy autorstwa Liny Nertby Aurell i Mii Clase, wielkich fanek zdrowej kuchni. Kurkuma jest zaliczana do przypraw o najsilniejszym działaniu przeciwzapalnym. Pamiętaj, że lubi towarzystwo innych ostrych przypraw, które pobudzają trawienie, np. pieprzu lub chilli. Jako stały element menu zapobiegającego przeziębieniom polecamy ci regularne picie złotego mleka z kurkumą, któremu poświęciliśmy osobny artykuł.

2. Czosnek

Swoją silną pozycję na liście produktów wzmacniających odporność, czosnek zawdzięcza allicynie. To związek siarkoorganiczny naturalnie występujący w roślinie, który ma działanie przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i odkaża drogi oddechowe. Super moc czosnku nie ogranicza się tylko do podnoszenia naszej odporności. Wzbogacając dietę o jego ząbki, dbamy o naczynia krwionośne, odpowiedni poziom cholesterolu i ciśnienie. Uwaga jednak, jedzony w nadmiarze może źle wpłynąć na wątrobę i nerki.

3. Imbir

To jedna z najzdrowszych przypraw świata. Lecznicze właściwości imbiru są udowodnione wieloma badaniami naukowymi. Doskonały na poranne mdłości, niestrawność, bóle mięśni i oczywiście na wzmocnienie organizmu. Dodawaj go do herbaty, ciast i deserów.

4. Owoce cytrusowe

Witamina C jest kluczowa dla produkcji białych ciałek krwi, które są naszymi wewnętrznymi obrońcami przed infekcjami. Nasze organizmy nie potrafią jej wytworzyć, ani przechowywać. Dlatego tak ważne jest ciągle dostarczanie jej wraz z jedzeniem. Najlepiej zadbać, aby nie zabrakło jej w codziennym menu, a nie tylko kiedy już mamy katar i obolałe gardło.

Na pewno mama i babcia nieraz mówiły ci, żeby jeść owoce na wzmocnienie. I miały rację! Kilka kropli cytryny czy kawałki grejpfruta dodane do sałatki wzbogacą smak potrawy i pomogą podnieść słabą odporność organizmu.

5. Czerwona papryka

Jeśli sądzisz, że cytrusy mają najwięcej witaminy C, zaskoczymy cię. Jest wiele innych produktów, które zawierają jej znacznie więcej. Czerwona papryka ma jej dwa razy tyle. Ponadto jest bogata w beta-karoten, ważny dla dobrej kondycji oczu i skóry. Uwzględnij ją na liście przekąsek lub jako dodatek do kanapki i jedz jak najczęściej dla poprawy odporności.

6. Brokuły

Brokuły to produkt wzmacniających organizm, który na stałe powinien być wpisany na listę zakupów. Warzywo jest niezwykle bogate w witaminy, antyoksydanty i błonnik. Pamiętaj jednak, że najwięcej właściwości prozdrowotnych ma niezbyt długo gotowany, a najlepiej surowy (poszukaj przepisów na pinzimonio).

7. Szpinak

Zielone liście szpinaku znalazły się w naszym TOP 12 z kilu powodów. Są dobrym źródłem witaminy C, ale także innych wartościowych składników: antyoksydantów, beta-karotenu i żelaza. Dodatkowa dawka każdego z tych elementów będzie miała pozytywny wpływ na osłabiony organizm. Podobnie jak w przypadku brokułów, warto sięgać po świeży szpinak lub gotować go naprawdę krótko. Dodawaj zielone listki do sałatek, koktajli i tart.

8. Czarny bez

W tym przypadku pytanie powinno brzmieć co pić, a nie co jeść na wzmocnienie organizmu? Czarny bez - jest jednym z najpopularniejszych składników syropów na wzmocnienie odporność. Pozytywny wpływ rośliny na nasz układ immunologiczny potwierdzają zarówno tradycja stosowania, jak i badania naukowe. Dociekliwym polecamy odwiedzenie bloga Pana Tabletki, który bardzo szczegółowo opisuje jaki preparat warto wybrać i jak zrobić sok samodzielnie. Jedno jest pewne - warto się zaopatrzyć w butelkę soku z czarnego bzu i regularnie go pić.

9. Zielona herbata

Zielona herbata to ulubiony napój Japończyków, narodu, który statystycznie żyje najdłużej. W 2011 roku badacze z Instytutu Linus Pauling z Uniwersytetu w Oregonie odkryli, że jeden ze związków zawartych w zielonej herbacie, wpływa na zwiększenie liczby regulatorowych limfocytów T. Limfocyty te mają kluczową rolę w budowaniu naszej odporności. Pij ją kiedy nachodzi cię ochota na herbatę, a ostudzoną spróbuj dodać do smoothie zamiast wody lub soku.

10. Kiwi

Doskonały owoc na wzmocnienie. Poza sporą dawka witaminy C, o której znaczeniu pisaliśmy już wyżej, zawiera kwas foliowy, potas i witaminę K. Kiwi nie tylko pomoże ci odbudować odporność, ale wpłynie pozytywnie na funkcjonowanie reszty organizmu.

11. Migdały

Pierwsza witamina jaka przychodzi nam go głowy w kontekście budowania odporności, to witamina C. Nie jest jednak jedyną ważną dla naturalnego wzmacniania organizmu. Równie istotna jest witamina E. Może pamiętasz z lekcji biologii, że jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach czyli, że dla jej dobrego wchłonięcia potrzebne jej jest ich towarzystwo. Doskonałą kombinacją obydwu składników są migdały - super bogate w witaminę E i zdrowe tłuszcze. Zdecydowanie zasługują, aby często gościć na naszym stole.

12. Ziarna słonecznika

Jeśli nie jesteś fanem migdałów, alternatywnym źródłem witaminy E mogą być pestki słonecznika. Dorzucaj je do sałatek lub tzrymaj pod ręka w formie zdrowej przekąski.

Lista tego, co warto jeść na wzmocnienie nie kończy się na tych produktach. Wybraliśmy je ze względu na dostępność i różnorodność. Nie wystarczy jeść jednego z nich, aby słaba odporność stała się wspomnieniem. Dbaj o to, aby twoja dieta była urozmaicona i uwzględniała wiele z powyższych produktów. To pierwszy, bardzo ważny krok. Życzymy ci dużo zdrowia!

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel