Co jeść żeby mieć piękną cerę? 7 super-produktów

2016-05-24
Co jeść żeby mieć piękną cerę? 7 super-produktów

7 super-produktów, które warto jeść żeby mieć piękną cerę.

Nie da się zmienić DNA, całkowicie zniwelować oddziaływania stresu, ale możemy jeść to, co sprzyja gładkiej skórze. Co powinno znaleźć się na naszym talerzu? Oto 7 składników diety godnych uwagi.

Zaczynamy!

Ogórek

Cechą młodo wyglądającej skóry jest nawilżenie. Ogórek to w 95%-ach woda. Zawiera ponadto cynk, żelazo, kwas foliowy, magnez, potas, witaminy B i C. Posiada właściwości przeciwzapalne. To dlatego schłodzone plasterki ogórka nakładamy na podrażnione oczy.

Jarmuż

Król-jarmuż - jak nazywamy go w Eco and well :) Jego liście są pełne upiększających witamin A, C i E. W dodatku pomaga skórze nie starzeć się i wspiera powstawanie nowych komórek. Witaminy to nie wszystko, co oferuje jarmuż. Zawiera także minerały - magnez i wapń, które dla gładkiej, zdrowej skóry są absolutnie niezbędne.

Kapusta kiszona

Jest jednym z najlepszych probiotyków. Probiotyki zaś, to jeden z największych sprzymierzeńców ładnej skóry. Odżywiają dobre bakterie w układzie trawiennym, wspierają odporność, pomagają przyswoić wartości odżywcze z jedzenia, które trafiają następnie do skóry i całego organizmu. Warto regularnie ją jeść, żeby mieć piękną cerę.

Pestki dyni

Garść pestek dostarczy witaminy B i biotyny, kluczowych składników wzmacniających włosy, paznokcie i skórę. Te małe zielone pestki szczególnie warto włączyć do diety walcząc z trądzikiem, a to ze względu na dużą zawartość cynku. Pamiętaj o nich robiąc następną sałatkę!

papaja co jeść żeby mieć piękną cerę, jedzenie, gładka skóraPapaja

Swój apetyczny pomarańczowy kolor zawdzięcza beta-karotenowi, który zamieniany jest w organizmie na witaminę A. Działa jak niestrudzona "złota-rączka" odbudowując nieustannie naskórek. Enzym pozyskiwany z papai jest często wykorzystywany w maseczkach złuszczających. Zjedzony, oczyszcza układ trawienny, co skutkuje promienną cerą. 

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej)

Jeśli jarmuż jest królem, to szałwia hiszpańska powinna być królową. Jest niewiarygodnie bogata w kwasy tłuszczowe, które poprawiają kondycję skóry i włosów. Nasiona chia są także jednym z lepszych antyoksydantów, walczących z wolnymi rodnikami. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, polecamy.

Cytryna

Do sałatki, do łososia, do wody - można ją jeść na wiele sposobów. Bogata w witaminę C, wzmacnia naczynia krwionośne. Zawarte w niej enzymy wspierają odbudowę tkanek wątroby i produkcję kolagenu w skórze.

 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel