Topinambur - właściwości i przepis na zupę

2016-01-07
Topinambur - właściwości i przepis na zupę

Topinambur - nasze bardzo zdrowe odkrycie

Początek roku zawsze sprzyja podsumowaniom ubiegłego. Dlatego dzisiaj o kulinarnym odkryciu, które zawsze będzie przywodzić nam na myśl rok 2015.

Ubiegły rok upłynął w  biurze naszego sklepu ekologicznego pod znakiem topinamburu i jarmużu. Przepisy na zupy, sałatki, zielone koktajle i chipsy wędrowały między naszymi skrzynkami mailowymi. O jarmużu mówiło się dużo i stał się prawie tak oczywistym składnikiem naszej diety, jak marchewka i jabłka. A topinambur? No właśnie, co to właściwie jest?

Co to jest topinambur?

Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty. Wygląda podobnie do imbiru, z tym, że jest ciemniejszy. Do Europy przywędrował z Ameryki Południowej i wygląda na to, że na Starym Kontynencie jest obecnie o wiele bardziej popularny, niż w swoich rodzinnych stronach.

Właściwości topinamburu

Topinambur stanowi źródło witamin B2, B6 , magnezu, wapnia, fosforu, miedzi oraz potasu i krzemionki.  Ale bulwy topinamburu są przede wszystkim doskonałym źródłem inuliny (14-19% w bulwie). Substancja ta jest zaliczana do prebiotyków i doskonale odżywia dobre bakterie naszego układu trawiennego. Warto o tym pamiętać szczególnie w okresie zwiększonego ryzyka przeziębień, gdyż nasza flora bakteryjna w bardzo dużym stopniu odpowiada za odporność organizmu. A dobrze odżywiona, skuteczniej walczy z intruzami.

Poza dobroczynnym wpływem na układ odpornościowy, topinambur obniża poziom cukru we krwi oraz cholesterol, reguluje ciśnienie, ułatwia proces odchudzania.  Ponadto oczyszcza organizm, reguluje pracę układu pokarmowego i wspomaga układ nerwowy.

Jak jeść topinambur?

Topinambur ma słodki, orzechowy smak. Przygotować go można na wiele sposobów:  wyczyścić i zagotować w mundurkach (skórki są łatwostrawne), przysmażyć, podać w postaci kremu, dodać surowy do sałatki, jako zamiennik ziemniaków, makaronu i innych warzyw. Jego najlepszymi przyjaciółmi są szałwia, tymianek, masło, sery, śmietana i wszystko co wędzone.

A  ponieważ za oknem zima w pełni i o odporność też warto teraz zadbać, mamy dla was przepis na zupę-krem z topinamburu. Jest pyszna i super łatwa do przygotowania.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 g topinamburu
  • 1l bulionu (warzywny lub mięsny wg. uznania)
  • Sól, pieprz i odrobina parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Pokroić seler, cebulę i czosnek.
  2. Masło roztopić w garnku. Dodać cebulę i seler i dusić na małym ogniu  przez około 5 minut. Warzywa nie powinny się zarumienić, a tylko zmięknąć. Dodać czosnek i dusić jeszcze przez 1 minutę.
  3. Dodać obrany i pokrojony w kostkę topinambur oraz bulion i zagotować. Posolić do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem dopóki topinambur nie zmięknie (zacznie się rozpadać) - 45 minut do 1 godziny.
  4. Zblendować.
  5. Podając można przyprawić świeżo mielonym pieprzem lub cienko pokrojonym parmezanem.

Mmmmm… pycha! A może macie inne pomysły na topinambur? Czekamy na wasze ciekawe przepisy. Podzielcie się z nami z komentarzach poniżej.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel