Laurylosiarczan sodu, czyli co to jest SLS i czy powinni艣my si臋 go ba膰?

przez Olga Pietraszewska
Laurylosiarczan sodu w kosmetykach, co to jest SLS? Co to SLES?

聽Laurylosiarczan sodu, potocznie nazywany SLS-em, tu偶 obok parafiny i paraben贸w, jest najmniej po偶膮dan膮 substancj膮 w kosmetykach. Jego z艂a s艂awa uros艂a ju偶 na tyle, 偶e nawet fakt, 偶e jest to substancja dopuszczona do stosowania w kosmetykach naturalnych, nie ma znaczenia, a producenci kosmetyk贸w z dum膮 podkre艣laj膮 brak SLS-u w sk艂adach swoich produkt贸w, w tym krem贸w do twarzy i balsam贸w do cia艂a. Czy s艂usznie? Czy SLS naprawd臋 jest taki z艂y, czy mo偶e straszenie nim jest tylko narz臋dziem w r臋kach marketingowc贸w?

Co to jest jest SLS?

SLS, czyli sodium lauryl sulfate nale偶y do grupy powierzchniowo czynnych detergent贸w anionowych, kt贸rych zadaniem jest zmniejszanie napi臋cia powierzchniowego wody i dzia艂anie pianotw贸rcze. SLS, podobnie jak bli藕niaczo podobny do niego SLES, stosuje si臋 w produktach s艂u偶膮cych do mycia – zar贸wno cia艂a i w艂os贸w, jak i naczy艅, pod艂贸g, czy mebli.

I chyba mi臋dzy innymi st膮d wzi臋艂a si臋 jego z艂a s艂awa – je艣li co艣 jest stosowane w tak silnych, chemicznych detergentach i jest w stanie zmy膰 ka偶dy brud, to nie mo偶e by膰 jednocze艣nie 艂agodne dla sk贸ry, prawda? No nie do ko艅ca, bo jednak st臋偶eniu SLS-u w p艂ynie do mycia naczy艅 zawsze b臋dzie du偶o wy偶sze ni偶 w p艂ynie do k膮pieli i 偶elu pod prysznic. Ale o tym nie zawsze si臋 nam m贸wi, natomiast ch臋tnie podkre艣la si臋 fakt niekorzystnego dzia艂ania kosmetyk贸w z SLS-em na sk贸r臋.

Jak laurylosiarczan sodu dzia艂a na sk贸r臋?

SLS jest substancj膮, kt贸ra by艂a poddawana wielu badaniom. Mia艂y one na celu wykluczy膰 lub potwierdzi膰, czy jest to substancja mog膮ca wywo艂ywa膰:

  • przesuszenie sk贸ry
  • podra偶nienia i alergie sk贸rne
  • podra偶nienie 艣luz贸wki jamy ustnej
  • pieczenie i 艂zawienie oczu
  • os艂abienie w艂os贸w
  • sw臋dzenie sk贸ry
  • pojawianiu si臋 zask贸rnik贸w
  • pojawianie si臋 zaczerwie艅 i krost na sk贸rze
  • 艂uszczenie si臋 sk贸ry itd.

Wyniki okaza艂y si臋 by膰 zaskakuj膮ce, bo w 偶adnym z bada艅 nie wykazano, 偶eby SLS mia艂 szkodliwy wp艂yw na sk贸r臋. Chocia偶 pojawi艂o si臋 kilka wskaza艅, kiedy rzeczywi艣cie mo偶e by膰 on szkodliwy i w jaki spos贸b w艂a艣ciwie stosowa膰 go w piel臋gnacji, 偶eby nie wykazywa艂 negatywnego dzia艂ania na kondycj臋 sk贸ry i w艂os贸w.

Kiedy warto unika膰 kosmetyk贸w z SLS?

Najwa偶niejsz膮 zasad膮, o kt贸rej raczej nam si臋 nie przypomina podczas rekomendowania kosmetyk贸w bez SLS jest to, 偶e te, kt贸re SLS zawieraj膮 nie zawsze b臋d膮 szkodliwe dla sk贸ry, o ile b臋d膮 mia艂y z ni膮 kr贸tki kontakt. Co to oznacza? 呕e kosmetyk zawieraj膮cy SLS, np. 偶el pod prysznic nie podra偶ni nam sk贸ry, je艣li zostanie sp艂ukany z niej w ci膮gu kilku minut. Ten sam 偶el nie spowoduje te偶 wysypu zask贸rnik贸w i pojawienia si臋 pokrzywki. Warto przy tym jednak pami臋ta膰, 偶e dotyczy to przede wszystkim sk贸ry normalnej.

Dla sk贸ry wra偶liwej, 艂ojotokowej, sk艂onnej do cz臋stych podra偶nie艅, przesuszonej, sk贸ry g艂owy zmagaj膮cej si臋 z nadmiernym wypadaniem w艂os贸w lub r贸偶nego rodzaju dermatozami SLS mo偶e zaszkodzi膰. W takich przypadkach du偶o bezpieczniejsz膮 opcj膮 jest wybieranie kosmetyk贸w z 艂agodniejszymi substancjami myj膮cymi, takimi jak: coco glucoside, czy decyl glucoside.

Kosmetyk贸w z SLS-em nie rekomenduj臋 te偶 sk贸rze tr膮dzikowej, bo ich do艣膰 silne dzia艂anie oczyszczaj膮ce mo偶e prowadzi膰 do nadprodukcji sebum i jeszcze wi臋kszego przet艂uszczania si臋 sk贸ry.

Kosmetyki bez SLS – dobry wyb贸r czy tylko marketing?

Unikanie kosmetyk贸w zawieraj膮cych SLS nie jest czym艣, co b臋d臋 Wam odradza膰. Sama staram si臋 unika膰 kosmetyk贸w myj膮cych z SLS-em w sk艂adzie, chocia偶 zdarza mi si臋, 偶e od czasu do czasu po nie si臋gam. I te od czasu do czasu, gdy np. umyj臋 g艂ow臋 szamponem oczyszczaj膮cym, nie ma negatywnego wp艂ywu na kondycj臋 skalpu i w艂os贸w. Zauwa偶y艂am te偶 pozytywny wp艂yw niestosowania kosmetyk贸w z SLS do mycia – z cia艂a znikn臋艂y mi podsk贸rne krostki. Nie dajmy si臋 jednak zwariowa膰 i zachowajmy zdrowy rozs膮dek, zw艂aszcza, gdy marketingowcy wciskaj膮 nam krem do twarzy bez SLS. Jest to bowiem zwyczajny chwyt reklamowy – SLS jako substancja pianotw贸rcza nie jest stosowany w kremach, balsamach i innych kosmetykach piel臋gnacyjnych. Dodaje si臋 go g艂贸wnie do kosmetyk贸w myj膮cych.

Co je艣li laurylosiarczan sodu nie jest dobry dla mojej sk贸ry?

Osoby z wra偶liw膮 i sk艂onn膮 do podra偶nie艅 sk贸r膮 oraz osoby zmagaj膮ce si臋 z 艂ojotokiem lub cz臋stymi stanami zapalnymi sk贸ry i dermatozami takimi jak atopowe zapalenie sk贸ry powinny unika膰 SLS-u. G艂贸wnie dlatego, 偶e bariera hydrolipidowa ich sk贸ry i tak jest znacznie os艂abiona, a sk贸ra bardziej sk艂onna do podra偶nie艅, kt贸re SLS, jako do艣膰 silny detergent mo偶e tylko nasila膰. W tej sytuacji najlepszym rozwi膮zaniem jest si臋gni臋cie po kosmetyki, kt贸re nie zawieraj膮 SLS, a jego miejsce zajmuj膮 wspomniane ju偶 wcze艣niej coco glucoside, decyl glucoside oraz lauryl glucoside, cocamidopropyl betaine i sodium cocoamphoacetate. Dobrym rozwi膮zaniem b臋d膮 te偶 naturalne myd艂a na bazie zimnot艂oczonych olej贸w ro艣linnych oraz wszelkiego rodzaju olejki do mycia cia艂a.

Warto te偶 pami臋ta膰 o tym, 偶e nie tylko SLS nie b臋dzie substancj膮 wskazan膮 do piel臋gnacji wra偶liwej sk贸ry. Podobne dzia艂anie wykazuj膮 te偶: sodium laureth sulfate (SLES), ammonium lauryl sulfate, sodium coco sulfate, magnesium laureth sulfate czy sodium myreth sulfate. Mam nadziej臋, 偶e tym wpisem rozwia艂am Twoje w膮tpliwo艣ci odno艣nie SLS-u. Je艣li jednak masz jakie艣 pytania – ch臋tnie na nie odpowiem. Sama te偶 mam pytanie do Ciebie – stosujesz kosmetyki z SLS-em, czy jednak ich unikasz?

Autor: Olga Pietraszewska – autorka bloga MakeHappyDay

Innych zainteresowa艂y r贸wnie偶

Dodaj komentarz

* U偶ywaj膮c tego formularza wyra偶asz zgod臋 na przetwarzanie danych zgodnie z nasz膮 polityk膮 prywatno艣ci.

Wykorzystujemy pliki cookies w celu prawid艂owego dzia艂ania strony, korzystania z narz臋dzi analitycznych i marketingowych oraz zapewniania funkcji spo艂eczno艣ciowych. Szczeg贸艂y znajdziesz w polityce prywatno艣ci. Czy zgadzasz si臋 na wykorzystywanie plik贸w cookies? Zgadzam sie Dowiedz si臋 wi臋cej