Naturalne oleje do twarzy – właściwości, rodzaje

przez Joanna Kamysz
Oleje do twarzy

O tym jak dobroczynny wpływ na naszą skórę mają olejki do twarzy, może świadczyć fakt, że są bazą innych kosmetyków do pielęgnacji cery – kremów, kremów pod oczy i kosmetyków do demakijażu. Aktywnie wnikają w najgłębsze nawet warstwy skóry, by cała aż promieniała zdrowiem i świeżością. Które z nich są najkorzystniejsze do pielęgnacji twarzy? Sprawdzamy.

Olej z pestek malin

Olej z pestek malin jest jednym z najbardziej wielozadaniowych olejów stosowanych w codziennej pielęgnacji skóry twarzy i ciała. Zwykłe tłoczony „na zimno”. Dzięki temu ten kosmetyk ekologiczny zachowuje bogactwo tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – kwasu linolowego (Omega-6) i alfa-linolenowego (Omega-3). Sprawdza się zarówno w pielęgnacji skóry suchej, jak i tłustej.

Przy skórze suchej, olej z pestek malin docenisz za działanie nawilżające, za to jak uelastycznia skórę i przeciwdziała jej starzeniu się. Przy cerze tłustej, możesz korzystać ze wszystkich właściwości pielęgnacyjnych oleju do twarzy bez obawy o zatkane pory. Reguluje on bowiem wydzielanie sebum, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, co ważne przy skłonnościach do krostek. Może stanowić uzupełnienie pielęgnacji kremem nawilżającym do cery trądzikowej.

Olej z pestek malin jest również wysoko ceniony za działanie przeciwzmarszczkowe. Takie właściwości zawdzięcza wysokiej koncentracji witaminy E, zwanej „witaminą młodości”. Ponadto kosmetyk do pielęgnacji twarzy wspomaga proces tworzenia elastyny i kolagenu, które odpowiadają za jędrność i napięcie skóry.

Ponadto olejek stanowi naturalny filtr przeciwsłoneczny, choć nie powinien jednak być stosowany jako jedyna ochrona przed promieniami UV, szczególnie w te dni, kiedy ich indeksy są wysokie – wtedy należy stosować również krem z filtrem do twarzy. Warto po niego sięgnąć po opalaniu i w przypadku poparzeń słonecznych – nawilży i przyspieszy regenerację skóry.

Wachlarz działania oleju z pestek malin jest bardzo szeroki:

  • nawilża, odżywia i poprawia elastyczność skóry;
  • chroni skórę przed promieniowaniem UV;
  • jest naturalnym przeciwutleniaczem i działa przeciwzmarszczkowo;
  • przyspiesza regenerację skóry po opalaniu i poparzeniach;
  • skutecznie pielęgnuje skórę przy łuszczycy, egzemie i AZS;
  • uszczelnia barierę lipidową skóry;
  • pielęgnuje i chroni skórę dzieci;
  • wzmacnia włosy i paznokcie.

Jak go stosować? Nanieś kilka kropli oleju z pestek malin na oczyszczoną, wilgotną skórę. Delikatnie, okrężnymi ruchami wmasuj aż do całkowitego wchłonięcia kosmetyku naturalnego bez chemii.

Olej z pestek śliwki

Olej z pestek śliwki jest naturalnym i tym samym najlepszym orężem w walce z przesuszoną i odwodnioną skórą. Doskonale pielęgnuje i nawilża dojrzałą cerę przywracając jej młody wygląd, elastyczność oraz jędrność. Ukryte w tym nierafinowanym oleju właściwości, sprawiają, że jest on idealny dla skóry tłustej, mieszanej, dojrzałej, zmęczonej oraz suchej i napiętej.

Czysty, nierafinowany olej z pestek śliwki to ocean witamin B, E, oraz beta-karotenu. To także cenne źródło NNKT  antyoksydantów, które potrafią zatrzymać niekorzystne skutki stosowania używek, stresu, przemęczenia oraz starzenia się skóry.

Olejek może być stosowany zamiast kremu na noc, dzięki czemu jego działanie będzie pełne i dokładne.

Korzyści z jego stosowania to:

  • perfekcyjna pielęgnacja skóry;
  • odmłodzenie cery;
  • zatrzymanie stresu oksydacyjnego;
  • przywrócenie jędrności, gładkości i elastyczności skórze;
  • eliminacja napięcia i uczucia przesuszenia skóry;
  • najskuteczniejsza naturalna profilaktyka anti-aging;
  • właściwe nawilżenie i ochrona przed przesuszeniem skóry, a także włosów;
  • wzmocnienie i regeneracja dla paznokci;
  • piękne, wypielęgnowane ciało o zmysłowym zapachu.

Olej z opuncji figowej

Olej z opuncji figowej to luksusowy kosmetyk zatrzymujący młody wygląd. To najdroższy olej świata, który słynie ze swoich wyjątkowych właściwości przeciwzmarszczkowych. Ceniony także ze względu na właściwości nawilżające, ujędrniające i wzmacniające naczynka krwionośne.

Ze względu na zakres działania polecamy go szczególnie do pielęgnacji cery dojrzałej i suchej.
Kochają go kobiety na całym świecie. Tłoczony na zimno, nie zawiera innych dodatków i pielęgnuje dojrzałą skórę w sposób kompleksowy.

Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasu linolowego Omega -6 sprawia, że olej z opuncji figowej jest nieoceniony w pielęgnacji skóry dojrzałej, nadmiernie wysuszonej i zmęczonej. Ponadto jest bogaty w witaminę E oraz fitosterole, które wzmacniają barierę naskórka, chroniąc skórę przed utratą wody.

Kosmetyk pozytywnie wpływa na regenerację bariery lipidowej skóry, oddziałuje na jej uelastycznienie i właściwe napięcie. Regularne stosowanie łagodzi podrażnienia skóry, wpływa immunostymulująco i przeciwalergicznie.

Olej z opuncji poprawia spójność skóry, dzięki czemu jest jednym z najsilniejszych preparatów przeciwzmarszczkowych, który dodatkowo normalizuje pracę gruczołów łojowych. Oprócz tego i dealnie nawilża i jednocześnie chroni skórę przed promieniowaniem słonecznym, a także zgubnym działaniem niekorzystnych czynników tj. używki czy wolne rodniki.

Olej z pestek czarnego bzu

Olej z pestek czarnego bzu doskonale sprawdzi się do cery suchej, z podrażnieniami lub oznakami starzenia. Pomocny w walce z mocno przesuszoną, twardą skórą na dłoniach, stopach, łokciach i kolanach.

Aby skorzystać z jego dobroczynnych właściwości, niewielką ilość oleju nałóż na skórę twarzy lub ciała i wmasuj okrężnymi ruchami.

Olej jojoba

Olej jojoba pielęgnuje skórę w najlepszy z możliwych sposobów. Olejek jojoba zawiera bardzo dużo witamin A, E i F oraz fitosterole. Odżywia skórę, regeneruje ją i działa przeciwutleniająco, neutralizując wpływ wolnych rodników na procesy starzenia.

Świetnie radzi sobie z pielęgnacją skóry problematycznej, po zmianach chorobowych. Regeneruje także paznokcie i końcówki włosów. Olejek jojoba można wykorzystać również do pielęgnacji delikatnej skóry dziecka. U dorosłych sprawdzi się nie tylko jako kosmetyk stosowany bezpośrednio na twarz i całe ciało, ale także jako dodatek do peelingu czy kąpieli.

Pamiętaj, że niezależnie od tego, jaki olejek wybierzesz, powinien on być zimnotłoczony. Dobrze, jeśli znajduje się w szklanej, ciemnej buteleczce.

Innych zainteresowały również

Dodaj komentarz

* Używając tego formularza wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z naszą polityką prywatności.

Wykorzystujemy pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi analitycznych i marketingowych oraz zapewniania funkcji społecznościowych. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Zgadzam sie Dowiedz się więcej