Antyoksydanty – dlaczego to „must have” w kosmetykach i w diecie

przez EcoAndWell
antyoksydanty, żródło antyoksydantów, w czym są antyoksydanty,, borówka amerykańska

Antyoksydanty – ile to już razy słyszałaś, że dobry krem do twarzy czy serum musi je zawierać. Bo niszczą wolne rodniki i opóźniają efekty starzenia. Ekstra! O to właśnie Ci chodzi. Tylko… czym tak naprawdę są i jak działają antyoksydanty? I co jest nie tak z tymi wolnymi rodnikami?

O czym przeczytasz w tym artykule:

Wolne rodniki – co to jest

Żeby zrozumieć, dlaczego potrzebujemy antyoksydantów, trzeba najpierw przyjrzeć się malutkim cząstkom, jakie pojawiają się w naszym organizmie każdego dnia – wolnym rodnikom.

Wolne rodniki powstają, dlatego że… oddychamy. Bo to nic innego jak atomy tlenu, które wnikają do naszego organizmu w procesie utleniania. Tyle tylko, że te atomy są niekompletne. Brakuje im jednego elektronu. Gdy taki wolny rodnik krąży po organizmie, atakuje inne atomy, aby uzupełnić brakujący elektron. Komórka, która została zaatakowana przez wolne rodniki, zostaje uszkodzona.

Wolne rodniki są częściowo pożyteczne, bo niszczą chore komórki ciała czy wirusy. Jednak nie może być ich za dużo. Jeśli wolne rodniki zaczynają panoszyć się w naszym organizmie, dochodzi do stresu oksydacyjnego. Zbyt wiele zdrowych komórek ciała zostaje uszkodzonych, a to oznacza większą podatność na choroby i szybsze starzenie się ciała.  

Stres oksydacyjny – jak działa na skórę

Gdy nasz organizm nie jest w stanie neutralizować wolnych rodników, zaczynają one niszczyć także komórki naszej skóry. Naruszają jej barierę ochronną – utleniają tłuszcze, które znajdują się w naskórku. Stąd bierze się cienka sucha skóra, którą łatwo podrażnić.

Wolne rodniki uszkadzają także włókna kolagenowe, które odpowiadają za elastyczność i sprężystość skóry. Gdy więc brakuje kolagenu, na skórze szybko pojawią się zmarszczki i bruzdy.

Stres oksydacyjny – co go powoduje

Niestety bardzo łatwo w dzisiejszych czasach zaburzyć równowagę oksydacyjną organizmu. Co „pomaga” wolnym rodnikom szybciej się namnażać?

  • Palenie papierosów,
  • silny, długotrwały stres,
  • zbyt mała ilość snu,
  • zanieczyszczone powietrze, smog,
  • duży wysiłek fizyczny,
  • niezdrowa dieta – wędzona, grillowana, smażona żywność.

Stres oksydacyjny a światło niebieskie

Trzeba mieć świadomość, że przed wolnymi rodnikami nie jesteśmy w stanie obronić się w 100%. I nie tylko dlatego, że oddychamy. Powstawanie wolnych rodników przyśpiesza także słońce – promieniowanie UVA, UVB i – mniej znane – promieniowanie HEV, czyli światło niebieskie.

Co więcej – ten ostatni rodzaj promieniowania dosięgnie Cię nawet w domu, bo emituje je ekran smartfona, telewizora czy monitora oraz żarówki typu LED.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, przeczytaj nasz artykuł Niebieskie światło groźniejsze niż UV? Sprawdź, czy blue light niszczy twoją cerę!

Czy w takim razie jest w ogóle jakiś sposób, żeby utrzymać wolne rodniki w ryzach? Tak. Pomogą nam w tym antyoksydanty.

Antyoksydanty – czym są i jak działają

Antyoksydanty to grupa związków chemicznych, które niszczą wolne rodniki i chronią przed stresem oksydacyjnym. Dlatego nazywane są także antyutleniaczami lub przeciwutleniaczami.

Dobra wiadomość – nasz organizm potrafi sam wyprodukować antyoksydanty. To m.in. takie substancje jak melatonina, glutation, estrogen, albumina, kwas moczowy i liponowy. Jeśli więc wolnych rodników w naszym organizmie nie ma zbyt wiele, organizm sam je unieszkodliwi.

Jeśli jednak dochodzi do stresu oksydacyjnego, trzeba doładować organizm antyoksydantami z zewnątrz. Oto substancje, które są istną fabryką antyoksydantów:

  • witamina A
  • witamina C
  • witamina E
  • minerały: selen, cynk, miedź, mangan
  • koenzym Q10
  • polifenole (luteina, alfa karoten, beta karoten, likopen).

Gdzie znajdują się antyoksydanty

Skąd wziąć substancje o działaniu antyoksydacyjnym?

Najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy jest odpowiednia dieta – świeże warzywa i owoce. Jeśli chcesz spowolnić działanie wolnych rodników, jedz często takie produkty jak:

  • kapusta włoska,
  • szpinak,
  • brokuły,
  • kalafior,
  • borówki amerykańskie,
  • kapusta,
  • marchew,
  • słodkie ziemniaki,
  • dynia,
  • pietruszka,
  • papaja,
  • morele,
  • owoce cytrusowe.

Nie zapomnij także o przyprawach (oregano, bazylia),  płatkach owsianych i nasionach roślin strączkowych, olejach roślinnych, zielonej i czerwonej herbacie, winogronach oraz czerwonym winie.

Z produktów mięsnych antyutleniacze znajdziesz w rybach, owocach morza i wątróbce.

Antyoksydanty w kosmetykach

W walce z wolnymi rodnikami pomagają nam także kosmetyki. Jeśli zobaczysz w składzie wyciągi roślinne, ekstrakty z owoców lub koenzym Q10 – jest dobrze. Taki kosmetyk dostarczy Twojej skórze witamin, minerałów i substancji o działaniu antyoksydacyjnym.

Zwróć też uwagę, czy krem zawiera filtry przeciwsłoneczne. I to nie tylko UVA i UVB. Coraz więcej kremów wyposażonych jest w składniki anti-blue light, które chronią skórę przed szkodliwym wpływem świata niebieskiego.

Jeśli chcesz się dowiedzieć, po jakie kremy anty-blue light sięgnąć, zajrzyj do naszego rankingu.

Innych zainteresowały również

Dodaj komentarz

* Używając tego formularza wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z naszą polityką prywatności.

Wykorzystujemy pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi analitycznych i marketingowych oraz zapewniania funkcji społecznościowych. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Zgadzam sie Dowiedz się więcej