Co jeść żeby mieć piękną cerę? 7 super-produktów

przez Agnieszka Kruk
co jeść na piękną cerę, warzywa, owoce w menu

Nie da się zmienić DNA, całkowicie zniwelować oddziaływania stresu, ale możemy jeść to, co sprzyja gładkiej skórze. Co jeść żeby mieć gładką skórę? Co powinno znaleźć się na naszym talerzu? Oto 7 składników diety godnych uwagi.

7 super-produktów, które warto jeść żeby mieć piękną cerę.

Ogórek

Cechą młodo wyglądającej skóry jest nawilżenie. Ogórek to w 95%-ach woda. Zawiera ponadto cynk, żelazo, kwas foliowy, magnez, potas, witaminy B i C. Posiada właściwości przeciwzapalne. To dlatego schłodzone plasterki ogórka nakładamy na podrażnione oczy.

Jarmuż

Król-jarmuż – jak nazywamy go w EcoAndWell.pl 🙂 Jego liście są pełne upiększających witamin A, C i E. W dodatku pomaga skórze nie starzeć się i wspiera powstawanie nowych komórek. Witaminy to nie wszystko, co oferuje jarmuż. Zawiera także minerały – magnez i wapń, które dla gładkiej, zdrowej skóry są absolutnie niezbędne.

Kapusta kiszona

Jest jednym z najlepszych probiotyków. Probiotyki zaś, to jeden z największych sprzymierzeńców ładnej skóry. Odżywiają dobre bakterie w układzie trawiennym, wspierają odporność, pomagają przyswoić wartości odżywcze z jedzenia, które trafiają następnie do skóry i całego organizmu. Warto regularnie ją jeść, żeby mieć piękną cerę.

Pestki dyni

Garść pestek dostarczy witaminy B i biotyny, kluczowych składników wzmacniających włosy, paznokcie i skórę. Te małe zielone pestki szczególnie warto włączyć do diety walcząc z trądzikiem, a to ze względu na dużą zawartość cynku. Pamiętaj o nich robiąc następną sałatkę!

Papaja

Swój apetyczny pomarańczowy kolor zawdzięcza beta-karotenowi, który zamieniany jest w organizmie na witaminę A. Działa jak niestrudzona „złota-rączka” odbudowując nieustannie naskórek. Enzym pozyskiwany z papai jest często wykorzystywany w maseczkach złuszczających. Zjedzony, oczyszcza układ trawienny, co skutkuje promienną cerą.

Zobacz też: Przepisy z herbatą matcha: latte, ciastka, batony energetyzujące i inne pyszności

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej)

Jeśli jarmuż jest królem, to szałwia hiszpańska powinna być królową. Jest niewiarygodnie bogata w kwasy tłuszczowe, które poprawiają kondycję skóry i włosów. Nasiona chia są także jednym z lepszych antyoksydantów, walczących z wolnymi rodnikami. Jeśli jeszcze nie próbowałaś, polecamy.

Cytryna

Do sałatki, do łososia, do wody – można ją jeść dla ładnej cery na wiele sposobów. Bogata w witaminę C, wzmacnia naczynia krwionośne. Zawarte w niej enzymy wspierają odbudowę tkanek wątroby i produkcję kolagenu w skórze.

Masz inne hity menu dla pięknej cery? Podziel się z nami koniecznie w komentarzu!

Zobacz też: Przepisy na zdrowe koktajle o zaklętych supermocach

Innych zainteresowały również

1 komentarz

Kobieca Strona Dietetyki 20 sierpnia 2020 - 16:00

Dieta to super kosmetyk, który działa od środka 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

* Używając tego formularza wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z naszą polityką prywatności.

Wykorzystujemy pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi analitycznych i marketingowych oraz zapewniania funkcji społecznościowych. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Zgadzam sie Dowiedz się więcej