Legenda głosi, że królowa Elżbieta, córka Władysława Łokietka, to właśnie rozmarynowi zawdzięcza panowanie na tronie przez niemal 60 lat. Dla zachowania zdrowia i urody stosowała ona opracowaną przez siebie nalewkę – Wodę Królowej Węgierskiej. Łączyła w niej jedną część ziela rozmarynu i dwie części tymianku pospolitego. Ave Regina! Ave Rosmarinus!
Rozmaryn dla urody
W kosmetyce najczęściej używa się pozyskiwanego z rośliny olejku eterycznego. To jemu roślina zawdzięcza intensywny zapach, który kojarzy nam się z wakacjami we Włoszech i Hiszpanii. Od dawna olejek ten był używany do naturalnej pielęgnacji włosów. Zapobiega ich wypadaniu i wzmacnia cebulki. Zioło ma także zbawienny wpływ na skórę głowy, łagodzi podrażnienia i działa przeciwłupieżowo.
Innym składnikom czynnym – kwasom ursolowemu i oleanowemu – roślina zawdzięcza działanie antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwzmarszczkowe. Doskonale wpasowuje się więc w skład kremów do skóry trądzikowej i dojrzalej.
Dla bystrego umysłu
Olejek rozmarynowy okazuje się również remedium na zmęczenie i depresję, wpływa pozytywnie na koncentrację i stymuluje aktywność umysłową. Pisał już o tym XVII wieku brytyjski zielarz Nicholas Culpeper, a jego teorie potwierdzają przeprowadzane współcześnie testy. W trakcie badania* naukowcy odkryli, że uczestnicy próby, którzy robili inhalacje z olejkiem rozmarynowym, wypadli w trakcie egzaminu znacznie lepiej od pozostałych. Niektórzy naukowcy zastanawiają się wręcz nad wykorzystaniem go we wspomaganiu terapii w chorobie Alzheimera.
Poza poprawą koncentracji olejek rozmarynowy obniża poziom kortyzolu we krwi, który może być podwyższony w wyniku przewlekłego stresu. Przed następnym dniem próby może więc warto urządzić sobie rozmarynową kąpiel z dodatkiem paru gałązek rośliny lub kilku kropli olejku. To prosty sposób na chłonną i zrelaksowaną głowę.
Dla zdrowia
Bogaty w błonnik rozmaryn (37%RDA) dostarcza zaledwie 131 kalorii na 100g. Przy tym zioło zawiera wiele witamin i minerałów m.in.: witaminę A – znany antyoksydant, niezbędną dla zdrowych oczu, witaminę C – ważną dla systemu odpornościowego, potrzebną do syntezy kolagenu wymaganego m.in. dla zdrowych naczyń krwionośnych, skóry i kości, potas – pomagający kontrolować ciśnienie krwi, żelazo – niezbędny składnik czerwonych ciałek krwi odpowiedzialny za transport tlenu, a ponadto magnez, mangan, witaminy B i wiele innych.
Nasze pomysły na rozmaryn w kuchni
- młodych pędów rozmarynu oraz liści używamy jako dodatku do mięs, warzyw i sosów (dodawaj je pod koniec gotowania; zbyt długie gotowanie sprawi, że rozmaryn straci swój aromat)
- rozmaryn doskonale komponuje się z pomidorami, bakłażanem, ziemniakami i cukinią,
- kwiaty doskonale wzbogacają sałatki, zarówno smakowo, jak i wizualnie
- zdrewniałe części gałązek wykorzystujemy zamiast tradycyjnych patyczków do szaszłyków. Spróbujcie same. – będzie aromatycznie i niebanalnie.
Jeśli szukasz innych super foods, które możesz wykorzystać zarówno do pielęgnacji, jak i w kuchni, wiele inspiracji znajdziesz w naszym dziale o zdrowym jedzeniu.
Uwaga:
Olejek rozmarynowy nie powinien być używany przez kobiety w ciąży. Jak wszystkie olejki eteryczne powinien być stosowany rozcieńczony i w niewielkich ilościach.
* Moss M, Cook J, Wesnes K et al 2003 Aromas of rosemary and lavender essential oils differentially affect cognition and mood in healthy adults. International Journal of Neuroscience 113:15-38