Dzisiaj o naszym zdrowym kulinarnym odkryciu. Kto będzie bohaterem? Topinambur! Właściwości prozdrowotnych ma bardzo wiele. W naszej kuchni nie jest jeszcze niestety zbyt popularny. A szkoda. Czytaj dalej i odkryj jak jeść topinambur.
Topinambur – nasze bardzo zdrowe odkrycie
Ubiegły rok upłynął w naszym biurze pod znakiem topinamburu i jarmużu. Przepisy na zielone koktajle, sałatki i zdrowe chipsy wędrowały między naszymi skrzynkami mailowymi. O jarmużu mówiło się dużo i stał się prawie tak oczywistym składnikiem naszej diety, jak marchewka i jabłka. A topinambur? No właśnie, co to właściwie jest?
Zobacz: Więcej zdrowych przepisów
Co to jest topinambur?
Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty. Wygląda podobnie do imbiru, z tym że jest ciemniejszy. Do Europy przywędrował z Ameryki Południowej i wygląda na to, że na Starym Kontynencie jest obecnie o wiele bardziej popularny, niż w swoich rodzinnych stronach.
Właściwości topinamburu
Topinambur stanowi źródło witamin B2, B6, magnezu, wapnia, fosforu, miedzi oraz potasu i krzemionki*. Ale bulwy topinamburu są przede wszystkim doskonałym źródłem inuliny (14-19% w bulwie). Substancja ta jest zaliczana do prebiotyków i doskonale odżywia dobre bakterie naszego układu trawiennego. Warto o tym pamiętać szczególnie w okresie zwiększonego ryzyka przeziębień, gdyż nasza flora bakteryjna w bardzo dużym stopniu odpowiada za odporność organizmu. A dobrze odżywiona, skuteczniej walczy z intruzami.
Poza dobroczynnym wpływem na układ odpornościowy topinambur obniża poziom cukru we krwi oraz cholesterol, reguluje ciśnienie, ułatwia proces odchudzania. Ponadto oczyszcza organizm, reguluje pracę układu pokarmowego i wspomaga układ nerwowy.
Jak jeść topinambur?
Topinambur ma słodki, orzechowy smak. Przygotować go można na wiele sposobów: wyczyścić i zagotować w mundurkach (skórki są łatwostrawne), przysmażyć, podać w postaci kremu, dodać surowy do sałatki, jako zamiennik ziemniaków, makaronu i innych warzyw. Jego najlepszymi przyjaciółmi są szałwia, tymianek, masło, sery, śmietana i wszystko, co wędzone.
A ponieważ za oknem zima w pełni i o odporność też warto teraz zadbać, mamy dla was przepis na zupę-krem z topinamburu. Jest pyszna i super łatwa do przygotowania.
Przepis na zupę z topinamburu
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 800 g topinamburu,
- 1L bulionu (warzywny lub mięsny wg uznania),
- Sól, pieprz i odrobina parmezanu.
Sposób przygotowania:
- Pokroić seler, cebulę i czosnek,
- Masło roztopić w garnku. Dodać cebulę i seler i dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Warzywa nie powinny się zarumienić, a tylko zmięknąć. Dodać czosnek i dusić jeszcze przez 1 minutę,
- Dodać obrany i pokrojony w kostkę topinambur oraz bulion i zagotować. Posolić do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, dopóki topinambur nie zmięknie (zacznie się rozpadać) – 45 minut do 1 godziny,
- Zblendować,
- Podając, można przyprawić świeżo mielonym pieprzem, lub cienko pokrojonym parmezanem.
Mmmmm… pycha! A może macie inne pomysły na topinambur? Czekamy na wasze ciekawe przepisy. Podzielcie się z nami w komentarzach poniżej.