Topinambur – właściwości i przepis na zupę

przez Iza Maculkiewicz
Egzotyczny owoc

Początek roku zawsze sprzyja podsumowaniom ubiegłego. Dlatego dzisiaj o kulinarnym odkryciu, które zawsze będzie przywodzić nam na myśl rok 2015.

Topinambur – nasze bardzo zdrowe odkrycie

Ubiegły rok upłynął w biurze naszego eko serwisu pod znakiem topinamburu i jarmużu. Przepisy na zielone koktajle, sałatki i zdrowe chipsy wędrowały między naszymi skrzynkami mailowymi. O jarmużu mówiło się dużo i stał się prawie tak oczywistym składnikiem naszej diety, jak marchewka i jabłka. A topinambur? No właśnie, co to właściwie jest?

Zobacz: Więcej zdrowych przepisów

Co to jest topinambur?

Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty. Wygląda podobnie do imbiru, z tym że jest ciemniejszy. Do Europy przywędrował z Ameryki Południowej i wygląda na to, że na Starym Kontynencie jest obecnie o wiele bardziej popularny, niż w swoich rodzinnych stronach.

Właściwości topinamburu

Topinambur stanowi źródło witamin B2, B6, magnezu, wapnia, fosforu, miedzi oraz potasu i krzemionki. Ale bulwy topinamburu są przede wszystkim doskonałym źródłem inuliny (14-19% w bulwie). Substancja ta jest zaliczana do prebiotyków i doskonale odżywia dobre bakterie naszego układu trawiennego. Warto o tym pamiętać szczególnie w okresie zwiększonego ryzyka przeziębień, gdyż nasza flora bakteryjna w bardzo dużym stopniu odpowiada za odporność organizmu. A dobrze odżywiona, skuteczniej walczy z intruzami.

Poza dobroczynnym wpływem na układ odpornościowy topinambur obniża poziom cukru we krwi oraz cholesterol, reguluje ciśnienie, ułatwia proces odchudzania. Ponadto oczyszcza organizm, reguluje pracę układu pokarmowego i wspomaga układ nerwowy.

Jak jeść topinambur?

Topinambur ma słodki, orzechowy smak. Przygotować go można na wiele sposobów: wyczyścić i zagotować w mundurkach (skórki są łatwostrawne), przysmażyć, podać w postaci kremu, dodać surowy do sałatki, jako zamiennik ziemniaków, makaronu i innych warzyw. Jego najlepszymi przyjaciółmi są szałwia, tymianek, masło, sery, śmietana i wszystko, co wędzone.

A ponieważ za oknem zima w pełni i o odporność też warto teraz zadbać, mamy dla was przepis na zupę-krem z topinamburu. Jest pyszna i super łatwa do przygotowania.

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 800 g topinamburu,
  • 1L bulionu (warzywny lub mięsny wg uznania),
  • Sól, pieprz i odrobina parmezanu.

Sposób przygotowania:

  • Pokroić seler, cebulę i czosnek,
  • Masło roztopić w garnku. Dodać cebulę i seler i dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Warzywa nie powinny się zarumienić, a tylko zmięknąć. Dodać czosnek i dusić jeszcze przez 1 minutę,
  • Dodać obrany i pokrojony w kostkę topinambur oraz bulion i zagotować. Posolić do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, dopóki topinambur nie zmięknie (zacznie się rozpadać) – 45 minut do 1 godziny,
  • Zblendować,
  • Podając, można przyprawić świeżo mielonym pieprzem, lub cienko pokrojonym parmezanem.

Mmmmm… pycha! A może macie inne pomysły na topinambur? Czekamy na wasze ciekawe przepisy. Podzielcie się z nami w komentarzach poniżej.

Innych zainteresowały również

Dodaj komentarz

* Używając tego formularza wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z naszą polityką prywatności.

Wykorzystujemy pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi analitycznych i marketingowych oraz zapewniania funkcji społecznościowych. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Zgadzam sie Dowiedz się więcej