W艂a艣ciwo艣ci burak贸w i przepis na sok

przez Iza Maculkiewicz
艢wie偶y burak

Zdrowa piel臋gnacja to nie tylko kosmetyki. A bez zdrowej diety nawet najlepszy krem nie zdzia艂a cud贸w. Dlatego dzisiaj o super warzywie, kt贸re powinno znale藕膰 si臋 na twoim talerzu szczeg贸lnie je艣li masz sk贸r臋 naczynkow膮. Wiecie, jak wiele witamin kryj膮 w sobie buraki, jak je przygotowa膰 i kto obowi膮zkowo powinien zamie艣ci膰 je w jad艂ospisie?

Jakie sk艂adniki od偶ywcze posiadaj膮 buraki?

Buraki s膮 istn膮 kopalni膮 minera艂贸w, witamin i innych substancji wa偶nych dla prawid艂owego funkcjonowania organizmu. Dzi臋ki temu bogactwu lista w艂a艣ciwo艣ci burak贸w jest bardzo d艂uga: s膮 doskona艂e w walce z wirusami, wzmacniaj膮 organizm, zwi臋kszaj膮 nasz膮 odporno艣膰, 艂agodz膮 wszelkie dolegliwo艣ci towarzysz膮ce okresowi menopauzy, zapobiegaj膮 anemii, zmniejszaj膮 ryzyko powstania osteoporozy i wiele wi臋cej. Maj膮 zaledwie 38 kcal w 100g, a przy tym s膮 bogate w:

  • witaminy A, B1, B2, B3, B4, B6, B12 i C,
  • pierwiastki: 偶elazo, potas, wap艅, fosfor, mied藕, magnez, chlor, fluor, bor, cynk, lit i sporadycznie wyst臋puj膮ce w warzywach rubid i cez,
  • kwas fliowy (duuuu偶o kwasu foliowego), bioflawonidy, karoten, betanin臋,
  • b艂onnik.

Ale uwaga: buraki maj膮 wysoki indeks glikemiczny (IG=64) i nie s膮 polecane chorym na cukrzyc臋.

Buraki na odkwaszenie i oczyszczenie organizmu (detoks)

Jedzenie burak贸w pomaga oczy艣ci膰 organizm z toksyn, metali ci臋偶kich, kwasu moczowego i nadmiaru cholesterolu. Warzywo ma te偶 w艂a艣ciwo艣ci zasadotw贸rcze. Warto je w艂膮czy膰 do diety, je艣li obfituje ona w zakwaszaj膮ce organizm mi臋sa, pieczywo i s艂odycze. Kwa艣ne 艣rodowisko tworzy bowiem idealne warunki do rozwoju chor贸b w tym raka i osteoporozy.

Buraki dla kobiet w ci膮偶y i staraj膮cych si臋 o dziecko

Sok z buraka szczeg贸lnie polecany jest kobietom w ci膮偶y. To naturalne 藕r贸d艂o kwasu foliowego, kt贸ry jest niezb臋dny do w艂a艣ciwego rozwoju p艂odu. Burak ma te偶 w艂a艣ciwo艣ci detoksykuj膮ce. Warto wi臋c pi膰 go regularnie, ju偶 planuj膮c ci膮偶臋, dla lepszego przygotowania organizmu.

Buraki dla urody

Do w艂a艣ciwo艣ci burak贸w obowi膮zkowo musimy doda膰 ich dzia艂anie upi臋kszaj膮ce. Korze艅 buraka jest bogaty w witamin臋 C, a tak偶e witaminy A, B1 i betakaroten, kt贸re dbaj膮 o wzrok oraz pomagaj膮 zachowa膰 m艂ody wygl膮d i poprawi膮 kondycj臋 sk贸ry, w艂os贸w i paznokci. Warzywo zawiera spor膮 dawk臋 rutyny. Z tego wzgl臋du 艣wietnie wspiera piel臋gnacj臋 sk贸ry naczynkowej. (Zobacz krem BioIQ dobry do sk贸ry naczynkowej).

Buraki na depresj臋 i stres

Buraki zawieraj膮 potas, 偶elazo, witaminy A, C, kobalt, mangan, witaminy z grupy B takie jak B1, B2, B3, B5 i B6. To wspania艂y zestaw antydepresyjny, kt贸ry zmniejsza napi臋cie nerwowe, uspokaja, dzia艂a koj膮co i niweluje stres.

Buraki a nowotwory

Buraki stanowi膮 te偶 naturalny suplement przeciwnonotworowy. Zawarta w nich betanina to antyoksydant, kt贸ry chroni przed dzia艂aniem wolnych rodnik贸w.

Buraki na nadci艣nienie

Kolejna z w艂a艣ciwo艣ci burak贸w jest zwi膮zana z ci艣nieniem krwi. Sok z buraka jest cz臋sto stosowany przy problemach z nadci艣nieniem i niedoci艣nieniem, a to dzi臋ki wysokiej zawarto艣ci potasu i magnezu. Ale uwaga, osoby o niskim ci艣nieniu powinny pi膰 sok z buraka wieczorem. Mo偶e on bowiem powodowa膰 u nich senno艣膰.

Jak je艣膰 buraki: gotowane czy surowe?

Cz臋sto si臋gamy po buraki w okresie przed艣wi膮tecznym, pragn膮c przyrz膮dzi膰 bo偶onarodzeniowy barszcz lub wielkanocn膮 膰wik艂臋 z chrzanem. W ci膮gu roku rzadziej goszcz膮 w kuchni, sporadycznie robimy z nich sa艂atki czy soki. A szkoda, bo w艂a艣nie surowe buraki (tak偶e sok) maj膮 najwi臋cej warto艣ciowych sk艂adnik贸w. Cz臋艣膰 z tych substancji tracimy, poddaj膮c buraki obr贸bce termicznej. Kiedy jednak musimy, warto je gotowa膰 w sk贸rkach, albo jeszcze lepiej upiec. Wyj膮tkiem s膮 zupy, bo w tym przypadku to wszystko, co odda burak, trafia do wywaru.

Jakie odmiany buraka s膮 najlepsze?

Najbardziej polecane s膮 odmiany Burak Opolski i Czerwona Kula. Korzenie powinny by膰 艣redniej wielko艣ci 鈥 oko艂o 8 cm 艣rednicy. Je艣li po przekrojeniu wyra藕nie wida膰 ja艣niejsze kr臋gi, oznacza to, 偶e warzywo ma wi臋ksz膮 zawarto艣膰 b艂onnika i b臋dzie ci臋偶ej strawne.

A oto nasz przepis na zdrowy, pyszny i oczyszczaj膮cy sok:

  • 3 艣rednie buraki,
  • 2 jab艂ka,
  • 1 marchewka,
  • 1 pomara艅cza,
  • 2- 3 cm korzenia imbiru,
  • sok z 陆 cytryny,

Spos贸b przyrz膮dzenia:

Buraki i korze艅 imbiru myjemy i obieramy ze sk贸rki. Jab艂ka i marchewk臋 myjemy i kroimy w kawa艂ki. Obran膮 pomara艅cz臋 dzielimy na cz臋艣ci. Wszystkie sk艂adniki wrzucamy do sokowir贸wki (je艣li nie masz sokowir贸wki mo偶na zblendowa膰 sk艂adniki i przecedzi膰 powsta艂y przecier na sitku). Do wyci艣ni臋tego soku dolewamy sok z cytryny i dok艂adnie mieszamy. Odstawiamy na 30 min.

Po tym czasie sok jest 艂agodniejszy i 艂atwiejszy w trawieniu. Na zdrowie!!!

Uda艂o nam si臋 nam贸wi膰 kogo艣 na buraki?

Innych zainteresowa艂y r贸wnie偶

Dodaj komentarz

* U偶ywaj膮c tego formularza wyra偶asz zgod臋 na przetwarzanie danych zgodnie z nasz膮 polityk膮 prywatno艣ci.

Wykorzystujemy pliki cookies w celu prawid艂owego dzia艂ania strony, korzystania z narz臋dzi analitycznych i marketingowych oraz zapewniania funkcji spo艂eczno艣ciowych. Szczeg贸艂y znajdziesz w polityce prywatno艣ci. Czy zgadzasz si臋 na wykorzystywanie plik贸w cookies? Zgadzam sie Dowiedz si臋 wi臋cej