Przepisy z Herbatą Matcha – latte, lody, ciastka… i inne pyszności

przez EcoAndWell
przepisy z matcha, lody, latte, ciastka

Na świecie co jakiś czas pojawia się produkt, który podbija ludzkie serca i staje się przedmiotem pożądania. Tak właśnie stało się z matchą. To herbata, która w Japonii znana jest od tysiącleci, ale do Europy zawitała kilka lat temu. Jej wejście było spektakularne – szturmem zyskała sławę i uznanie. Najczęściej spożywana jest w postaci napoju, ale nie służy tylko do picia. Dodaje się ją do wielu potraw, lodów, wypieków i koktajli. Poniżej znajdziesz kilka znakomitych przepisów, ale zacznijmy od podstaw, czyli wyjaśnienia co to jest matcha.

Matcha – co to takiego?

Matcha to rodzaj japońskiej herbaty, o charakterystycznym, cierpkim i mocnym smaku, z lekką nutką goryczy. Znana jest od ponad 1000 lat, a sposób jej produkcji jest ciągle taki sam. Liście matchy pochodzą z drugiego i trzeciego zbioru. Aby herbata miała specyficzny odcień, dwa tygodnie przed zbiorem  krzewy są osłaniane przed słońcem, co powoduje zahamowanie ich wzrostu. W ten sposób powstaje tencha, z której robi się matchę. Zebrane liście są poddawane działaniu pary, a następnie suszone. Kolejnym etapem jest wycięcie nerwów i mielenie zbiorów w kamiennych żarnach na puder. To jednej ze znaków rozpoznawczych matchy, w przeciwieństwie do zwykłych herbat nie jest w liściach, tylko w proszku, przypominającym talk.

Matcha dzieli się na dwa rodzaje:

  • Usucha, czy rozrzedzona herbata – to napój do codziennego picia, polecana jest dla początkujących fanów matchy.
  • Koicha, czyli inaczej zawiesista herbata – to napój dla koneserów. Jest kremowa i gęsta, ma silne właściwości pobudzające.

Matcha jest bardzo wrażliwa, musi być przechowywana w odpowiedni sposób. Nie może być narażona na działanie słońca, nie lubi wysokiej temperatury. Najlepiej przechowywać ją w ciemnym, chłodnym miejscu, np. w lodówce, w ciemnym pojemniku. Raz otwarta, powinna być zużyta w ciągu miesiąca, w czym na pewno pomogą nasze przepisy 😉 

Matcha – za co ją cenimy?

Matcha ceniona jest za swoje właściwości smakowe i zdrowotne. Pita jest w całości, starte liście zalewane są wodą, dlatego wszystkie drogocenne składniki trafiają do organizmu. A tych cennych składników zawiera całe mnóstwo. Matcha bogata jest w witaminy, aminokwasy oraz minerały. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C, D, P, polifenole, czyli związki o działaniu przeciwzapalnym. Badania dowodzą, że jedna filiżanka matchy to równowartość dziesięciu filiżanki zielonej, liściastej herbaty. Matcha z powodzeniem zastępuje kawę czy inne pobudzające napoje.

Jakie właściwości ma matcha?

Lista dobroczynnych właściwości herbaty matcha jest dłuuuuga. Oto najważniejsze z nich:

  • Dodaje energii i siły do działania – matcha łączy w sobie kofeinę z l-teaniną, dzięki temu działa jak zastrzyk pozytywnej energii. Co ważne, nie powoduje efektów ubocznych, które mogą wystąpić po kawie czy napojach energetycznych. Energia stopniowo uwalnia się do organizmu, a potem powoli opada, pozwalając przyjemnie spaść na ziemię.
  • Doskonale poprawia koncentrację – badania dowodzą, że regularne picie matchy poprawia zdolność myślenia. Ma właściwości podobne do ćwiczeń jogi i medytacji. Ułatwia zapamiętywanie i przyśpiesza czas reakcji.
  • Poprawia odporność – herbata wzmacnia układ immunologiczny, wspiera organizm w walce z wieloma chorobami, m.in. wirusowym zapalaniem wątroby czy opryszczką.
  • Ma działanie odchudzające – bardzo dobrze przyśpiesza metabolizm i pomaga w bezpieczny sposób zrzucić zbędne kilogramy.
  • Łagodzi stres – regularne picie matchy redukuje poziom stresu, relaksuje, poprawia stan fizyczny i psychiczny.
  • Poprawia stan jamy ustnej – związki, które zawiera matcha, usuwają szkodliwie bakterie zamieszkujące jamę ustną, likwidują nieprzyjemny zapach z ust, zmniejszają ryzyko wystąpienia próchnicy i paradontozy.
  • Poprawiają wygląd skóry – maseczki z matchy spowalniają proces starzenia się, a także skutecznie usuwają zmiany trądzikowe, koją, nawilżają i wygładzają cerę.

To oczywiście nie wszystkie właściwości matchy. Jest ich dużo więcej, ale o tym nalepiaj przekonać się samemu, sięgając po ten magiczny napój. I tu dochodzimy do sedna! Skoro mówimy o herbacie, zacznijmy od tego jak ją pić, a zaraz potem zdradzimy wam inne przepisy z matchą w roli głównej.

Zobacz też: Jak podnieść odporność? Przepisy na zdrowe napoje

Jak pić matchę? 

Picie matchy wymaga jej odpowiedniego przygotowania. Nie wystarczy zalać proszek wodą, a już na pewno nie powinien być to wrzątek.

  • Bambusową łyżeczką nabiera się 1-3 g matchy i wsypuje do podgrzanej miseczki.
  • Zalewa wodą o temperaturze 70 stopni i roztrzepuje bambusową miotełką, do momentu aż cały proszek ulegnie rozpuszczeniu. Samo mieszanie jest bardzo ważne, należy poruszać miotełką tak, jakbyśmy chcieli narysować literę W, następnie przekręcić miseczkę i jeszcze raz napisać W.

Po zaparzeniu napar ma piękną gładką i jedwabistą konsystencję i zielonkawą piankę. Gdy napar przyrządzany jest w domu, specjalistyczny zestaw można zastąpić plastikową łyżeczką i małą trzepaczką lub spieniaczem do mleka.

Picie matchy można dowolnie urozmaicać. Pysznie smakuje matcha latte, czyli matcha wymieszana ze spienionym mlekiem i cukrem trzcinowym. Na lato polecana jest matcha na zimno. Do przygotowania najprostszej wersji potrzebna jest matcha, zimna woda i kilka kostek lodu. Aby urozmaicić smak, można dodać sok z limonki, liść mięty i plasterek ogórka. Tak przygotowany napój świetnie gasi pragnienie i uzupełnia witaminy. Można również przyrządzić różnorodne koktajle z matchą. Smaczny i pożywny jest koktajl z matchą oraz ananasem, kiwi i bananem. Świetnie wzmacnia odporność oraz usuwa toksyny z organizmu. Odświeżające działanie ma koktajl z matchą, mango i szpinakiem, a z infekcjami rozprawi się koktajl z dodatkiem herbaty, melona i miodu.

Zobacz też: Mrożona herbata na lato – pyszne pomysły na ice tea

Kilka przepisów z udziałem matchy: ciasteczka, batony, lody…

Matcha nie służy tylko do picia. Co może wydawać się dość zaskakujące, można ją również jeść. Puder jest świetnym dodatkiem do wielu deserów i wypieków. Dodaje specyficzny smak i zielony kolor. Co takiego można wyczarować z tej herbaty? Poniżej przepisy na pyszności z matchą, których trzeba spróbować!

Domowe lody matcha

Potrzebne będą: puszka mleka kokosowego, 4 łyżeczki matchy, łyżka skrobi ziemniaczanej, pół szklanki pudru (moze byc mniej jeśli dbasz o linie), 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, szczypta soli. Całość należy dokładnie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Masę należy przełożyć do pojemnika, schować do zamrażarki i co pół godziny miksować. Po kilku godzinach lody będą gotowe.  Odświeżające i słodko-gorzko pyszne!

lody matcha domowe - jak zrobić
Domowe lody matcha

Ciasteczka z matcha

Do przygotowania ciasteczek niezbędną będą: 100g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej, 2 łyżki matcha, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii, 2 jajka, czarny i biały sezam, zmielone pistacje. W jednej misce należy wymieszać suche składniki, w drugiej zmiksować masło z cukrem i jajami. Następnie suche i mokre składniki trzeba połączyć, zagnieść i uformować z nich gruby wałek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę. Następnie masę należy rozwałkować i wycinać z niej ciasteczka. Ciasteczka trzeba piec w 180 °C przez około 15 minut. Mniam!

Pudding chia z matchą

Należy przygotować: 1/3 szklanki nasion chia,1 puszka mleka kokosowego, 2 łyżeczki matchy, 3-4 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny, ½ – 1 szklanki mleka lub napoju roślinnego, owoce sezonowe do ozdobienia.  Wszystkie składniki z wyjątkiem owoców należy wymieszać w misce za pomocą trzepaczki, ewentualnie roztrzepać w zamkniętym słoiku. Następnie miskę należy włożyć do lodówki na minimum trzy godziny, przez ten czas trzeba kilkakrotnie wymieszać pudding. Po zgęstnieniu należy ozdobić go ulubionymi owocami. Samo zdrowie!

pudding matcha i chia
Pudding chia z matchą

Batony wysokobiałkowe

Do wykonania batonów potrzebne są: 1 szklanka orzechów nerkowca, 1/2 szklanki białka roślinnego w proszku (może być np. białko z konopi), 3 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki mąki kokosowej, 1/3 szklanki roztopionego masła kokosowego (polecamy to), 2 łyżki matchy, 2 łyżki sezamu. Orzechy nerkowca, białko w proszku, olej kokosowy, miód, mąkę kokosową i małą szczyptę soli należy zmiksować, masę ułożyć na blaszce. Masło kokosowe i matchę należy połączyć i polać ciasto, a całość posypać sezamem. Blaszkę z masą umieścić na 30 minut w lodówce, po tym czasie pociąć na kawałki i tadam! batony są gotowe. Te, których nie zjesz od razu, przechowuj w lodówce.

Batony z matchą i daktylami 

Potrzebne będą: 8 łyżek płatków migdałów, 1 łyżka oleju kokosowego, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 6 świeżych daktyli, 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka herbaty matcha, 8 łyżek wiórków kokosowych, 4 łyżki oleju kokosowego, 4 łyżki gorzkiego kakao, 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego. Należy zblendować daktyle, dodać roztopioną czekoladę, olej kokosowy, płatki migdałów i pozostałe składniki, połączyć aż do uzyskania jednolitej masy. Przelać do naczynia i  włożyć do zamrażarki na 60 minut. Gotową masę pokroić i polać roztopioną czekoladą. 

Desery z dodatkiem matchy wyglądają i smakują wyśmienicie! Warto wykonać je od czasu do czasu i zachwyć siebie, albo gości, oryginalnym smakiem. 

Innych zainteresowały również

Dodaj komentarz

* Używając tego formularza wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z naszą polityką prywatności.

Wykorzystujemy pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi analitycznych i marketingowych oraz zapewniania funkcji społecznościowych. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Zgadzam sie Dowiedz się więcej