Na świecie co jakiś czas pojawia się produkt, który podbija ludzkie serca i staje się przedmiotem pożądania. Tak właśnie stało się z matchą. To herbata, która w Japonii znana jest od tysiącleci, ale do Europy zawitała kilka lat temu. Jej wejście było spektakularne – szturmem zyskała sławę i uznanie. Najczęściej spożywana jest w postaci napoju, ale nie służy tylko do picia. Dodaje się ją do wielu potraw, lodów, wypieków i koktajli. Poniżej znajdziesz kilka znakomitych przepisów, ale zacznijmy od podstaw, czyli wyjaśnienia co to jest matcha.
- Matcha – co to jest?
- Matcha – za co ją cenimy?
- Jakie właściwości ma matcha?
- Jak pić matchę?
- Kilka przepisów z udziałem matchy: ciasteczka, batony, lody…
Matcha – co to takiego?
Matcha to rodzaj japońskiej herbaty, o charakterystycznym, cierpkim i mocnym smaku, z lekką nutką goryczy. Znana jest od ponad 1000 lat, a sposób jej produkcji jest ciągle taki sam. Liście matchy pochodzą z drugiego i trzeciego zbioru. Aby herbata miała specyficzny odcień, dwa tygodnie przed zbiorem krzewy są osłaniane przed słońcem, co powoduje zahamowanie ich wzrostu. W ten sposób powstaje tencha, z której robi się matchę. Zebrane liście są poddawane działaniu pary, a następnie suszone. Kolejnym etapem jest wycięcie nerwów i mielenie zbiorów w kamiennych żarnach na puder. To jednej ze znaków rozpoznawczych matchy, w przeciwieństwie do zwykłych herbat nie jest w liściach, tylko w proszku, przypominającym talk.
Matcha dzieli się na dwa rodzaje:
- Usucha, czy rozrzedzona herbata – to napój do codziennego picia, polecana jest dla początkujących fanów matchy.
- Koicha, czyli inaczej zawiesista herbata – to napój dla koneserów. Jest kremowa i gęsta, ma silne właściwości pobudzające.
Matcha jest bardzo wrażliwa, musi być przechowywana w odpowiedni sposób. Nie może być narażona na działanie słońca, nie lubi wysokiej temperatury. Najlepiej przechowywać ją w ciemnym, chłodnym miejscu, np. w lodówce, w ciemnym pojemniku. Raz otwarta, powinna być zużyta w ciągu miesiąca, w czym na pewno pomogą nasze przepisy ;)
Matcha – za co ją cenimy?
Matcha ceniona jest za swoje właściwości smakowe i zdrowotne. Pita jest w całości, starte liście zalewane są wodą, dlatego wszystkie drogocenne składniki trafiają do organizmu. A tych cennych składników zawiera całe mnóstwo. Matcha bogata jest w witaminy, aminokwasy oraz minerały. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C, D, P, polifenole, czyli związki o działaniu przeciwzapalnym. Badania dowodzą, że jedna filiżanka matchy to równowartość dziesięciu filiżanki zielonej, liściastej herbaty. Matcha z powodzeniem zastępuje kawę czy inne pobudzające napoje.
Jakie właściwości ma matcha?
Lista dobroczynnych właściwości herbaty matcha jest dłuuuuga. Oto najważniejsze z nich:
- Dodaje energii i siły do działania – matcha łączy w sobie kofeinę z l-teaniną, dzięki temu działa jak zastrzyk pozytywnej energii. Co ważne, nie powoduje efektów ubocznych, które mogą wystąpić po kawie czy napojach energetycznych. Energia stopniowo uwalnia się do organizmu, a potem powoli opada, pozwalając przyjemnie spaść na ziemię.
- Doskonale poprawia koncentrację – badania dowodzą, że regularne picie matchy poprawia zdolność myślenia. Ma właściwości podobne do ćwiczeń jogi i medytacji. Ułatwia zapamiętywanie i przyśpiesza czas reakcji.
- Poprawia odporność – herbata wzmacnia układ immunologiczny, wspiera organizm w walce z wieloma chorobami, m.in. wirusowym zapalaniem wątroby czy opryszczką.
- Ma działanie odchudzające – bardzo dobrze przyśpiesza metabolizm i pomaga w bezpieczny sposób zrzucić zbędne kilogramy.
- Łagodzi stres – regularne picie matchy redukuje poziom stresu, relaksuje, poprawia stan fizyczny i psychiczny.
- Poprawia stan jamy ustnej – związki, które zawiera matcha, usuwają szkodliwie bakterie zamieszkujące jamę ustną, likwidują nieprzyjemny zapach z ust, zmniejszają ryzyko wystąpienia próchnicy i paradontozy.
- Poprawiają wygląd skóry – maseczki z matchy spowalniają proces starzenia się, a także skutecznie usuwają zmiany trądzikowe, koją, nawilżają i wygładzają cerę.
To oczywiście nie wszystkie właściwości matchy. Jest ich dużo więcej, ale o tym nalepiaj przekonać się samemu, sięgając po ten magiczny napój. I tu dochodzimy do sedna! Skoro mówimy o herbacie, zacznijmy od tego jak ją pić, a zaraz potem zdradzimy wam inne przepisy z matchą w roli głównej.
Zobacz też: Jak podnieść odporność? Przepisy na zdrowe napoje
Jak pić matchę?
Picie matchy wymaga jej odpowiedniego przygotowania. Nie wystarczy zalać proszek wodą, a już na pewno nie powinien być to wrzątek.
- Bambusową łyżeczką nabiera się 1-3 g matchy i wsypuje do podgrzanej miseczki.
- Zalewa wodą o temperaturze 70 stopni i roztrzepuje bambusową miotełką, do momentu aż cały proszek ulegnie rozpuszczeniu. Samo mieszanie jest bardzo ważne, należy poruszać miotełką tak, jakbyśmy chcieli narysować literę W, następnie przekręcić miseczkę i jeszcze raz napisać W.
Po zaparzeniu napar ma piękną gładką i jedwabistą konsystencję i zielonkawą piankę. Gdy napar przyrządzany jest w domu, specjalistyczny zestaw można zastąpić plastikową łyżeczką i małą trzepaczką lub spieniaczem do mleka.
Picie matchy można dowolnie urozmaicać. Pysznie smakuje matcha latte, czyli matcha wymieszana ze spienionym mlekiem i cukrem trzcinowym. Na lato polecana jest matcha na zimno. Do przygotowania najprostszej wersji potrzebna jest matcha, zimna woda i kilka kostek lodu. Aby urozmaicić smak, można dodać sok z limonki, liść mięty i plasterek ogórka. Tak przygotowany napój świetnie gasi pragnienie i uzupełnia witaminy. Można również przyrządzić różnorodne koktajle z matchą. Smaczny i pożywny jest koktajl z matchą oraz ananasem, kiwi i bananem. Świetnie wzmacnia odporność oraz usuwa toksyny z organizmu. Odświeżające działanie ma koktajl z matchą, mango i szpinakiem, a z infekcjami rozprawi się koktajl z dodatkiem herbaty, melona i miodu.
Zobacz też: Mrożona herbata na lato – pyszne pomysły na ice tea
Kilka przepisów z udziałem matchy: ciasteczka, batony, lody…
Matcha nie służy tylko do picia. Co może wydawać się dość zaskakujące, można ją również jeść. Puder jest świetnym dodatkiem do wielu deserów i wypieków. Dodaje specyficzny smak i zielony kolor. Co takiego można wyczarować z tej herbaty? Poniżej przepisy na pyszności z matchą, których trzeba spróbować!
Domowe lody matcha
Potrzebne będą: puszka mleka kokosowego, 4 łyżeczki matchy, łyżka skrobi ziemniaczanej, pół szklanki pudru (moze byc mniej jeśli dbasz o linie), 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, szczypta soli. Całość należy dokładnie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Masę należy przełożyć do pojemnika, schować do zamrażarki i co pół godziny miksować. Po kilku godzinach lody będą gotowe. Odświeżające i słodko-gorzko pyszne!
Ciasteczka z matcha
Do przygotowania ciasteczek niezbędną będą: 100g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej, 2 łyżki matcha, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii, 2 jajka, czarny i biały sezam, zmielone pistacje. W jednej misce należy wymieszać suche składniki, w drugiej zmiksować masło z cukrem i jajami. Następnie suche i mokre składniki trzeba połączyć, zagnieść i uformować z nich gruby wałek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę. Następnie masę należy rozwałkować i wycinać z niej ciasteczka. Ciasteczka trzeba piec w 180 °C przez około 15 minut. Mniam!
Pudding chia z matchą
Należy przygotować: 1/3 szklanki nasion chia,1 puszka mleka kokosowego, 2 łyżeczki matchy, 3-4 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny, ½ – 1 szklanki mleka lub napoju roślinnego, owoce sezonowe do ozdobienia. Wszystkie składniki z wyjątkiem owoców należy wymieszać w misce za pomocą trzepaczki, ewentualnie roztrzepać w zamkniętym słoiku. Następnie miskę należy włożyć do lodówki na minimum trzy godziny, przez ten czas trzeba kilkakrotnie wymieszać pudding. Po zgęstnieniu należy ozdobić go ulubionymi owocami. Samo zdrowie!
Batony wysokobiałkowe
Do wykonania batonów potrzebne są: 1 szklanka orzechów nerkowca, 1/2 szklanki białka roślinnego w proszku (może być np. białko z konopi), 3 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki mąki kokosowej, 1/3 szklanki roztopionego masła kokosowego (polecamy to), 2 łyżki matchy, 2 łyżki sezamu. Orzechy nerkowca, białko w proszku, olej kokosowy, miód, mąkę kokosową i małą szczyptę soli należy zmiksować, masę ułożyć na blaszce. Masło kokosowe i matchę należy połączyć i polać ciasto, a całość posypać sezamem. Blaszkę z masą umieścić na 30 minut w lodówce, po tym czasie pociąć na kawałki i tadam! batony są gotowe. Te, których nie zjesz od razu, przechowuj w lodówce.
Batony z matchą i daktylami
Potrzebne będą: 8 łyżek płatków migdałów, 1 łyżka oleju kokosowego, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 6 świeżych daktyli, 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka herbaty matcha, 8 łyżek wiórków kokosowych, 4 łyżki oleju kokosowego, 4 łyżki gorzkiego kakao, 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego. Należy zblendować daktyle, dodać roztopioną czekoladę, olej kokosowy, płatki migdałów i pozostałe składniki, połączyć aż do uzyskania jednolitej masy. Przelać do naczynia i włożyć do zamrażarki na 60 minut. Gotową masę pokroić i polać roztopioną czekoladą.
Desery z dodatkiem matchy wyglądają i smakują wyśmienicie! Warto wykonać je od czasu do czasu i zachwyć siebie, albo gości, oryginalnym smakiem.
1 komentarz
Hej.
Swietne przepisy z Matcha, szczególnie przypadly mi do gustu lody. Tej wiosny na pewno je wyprobuje.
Pozdrawiam
Krzysztof